Navigatie


Wat zijn kronen en bruggen ?


Waarom is een kroon nodig ?


Waarvan wordt een kroon van gemaakt ?


Opbouw onder kroon of brug


De behandeling maken kroon in stappen


Waarom heeft u een brug nodig ?


Etsbrug


De normale brug


De vrij-eindigende brug


Het onderhoud van uw kroon of brug


Wat kost een kroon of brug


Vragen en antwoorden


KRONEN EN BRUGGEN : Etsbrug


bovenaanzicht ontbrekende voortand
De gegoten etsbrug wordt meestal toegepast in het front ter vervanging van een enkel verloren gegaan of niet aangelegd element. Voor een etsbrug hoeft er nauwelijks iets van de gave tanden te worden afgeslepen. De etsbrug is aan te bevelen wanneer de tanden en kiezen aan weerszijden van de open ruimte nog gaaf zijn. De etsbrug wordt door middel van metalen bevestigingsplaatjes met een speciale lijm aan de binnenzijde tegen de tanden geplakt. Na het vastlijmen van de etsbrug zijn de bevestigingsplaatje niet zichtbaar. Een etsbrug kan ook functioneren als een tijdelijke voorziening, bijvoorbeeld als het de bedoeling is om later implantaten aan te brengen. Een groot voordeel is dat de etsbrug altijd, zonder schade aan te richten, kan worden verwijdert.


vooraanzicht ontbrekende voortand


De etsbrug is een niet-uitneembare restauratie, die een beperktere levensduur heeft dan een gewone brug en derhalve moet worden gezien als een semi-permanente oplossing.

Waar wordt de etsbrug van gemaakt?:
De etsbrug wordt vervaardigd van metaal en porcelein. Vanwege de kleur wordt metaal alleen achter in de mond gebruikt en de voorkant van de tand wordt opgebakken met porcelein. Als metalen worden gebruikt: goud, spaarlegeringen (halfedel) en onedelmetaallegeringen. Goud is een hoogwaardig, edel en sterk materiaal wat zijn waarde in de tandheelkunde al lang heeft bewezen. Het is weefselvriendelijk en geeft geen irritatie of allergische reacties. Dit kan niet worden gezegd van de spaarlegeringen en zeker niet van de onedelmetaallegeringen Daarom zou ik u willen adviseren om uw tandarts te vragen om goud te gebruiken als hij van plan is om een etsbrug te vervaardigen.

Een etsbrug heeft de volgende voordelen:
- De pijlerelementen hoeven niet of nauwelijks beslepen te worden.
- De kosten zijn minder hoog.
- De behandeling is minder uitgebreid en belastend.
de etsbrug wordt eerst gepast
 
de etsbrug is geplaatst, het
metaal zit aan de achterzijde
van de elementen
 
vooraanzicht van de geplaatste
etsbrug