Over elektrische tandenborstels

 

Veel mensen poetsen verkeerd. Ze maken een verkeerde beweging met de normale tandenborstel en/of poetsen te kort.

Waarom een elektrische tandenborstel?
Met een elektrische tandenborstel is slecht poetsen te voorkomen. Een elektrische tandenborstel maakt zelf de vereiste beweging. U kunt zich dus volledig concentreren op het reinigen van de tanden en kiezen. Wanneer de elektrische tandenborstel dan ook nog eens een timerfunctie heeft, bent u verzekerd van de juiste beweging en de juiste poetstijd (= 2 minuten)!

Een elektrische tandenborstel vormt verder een handig middel voor het poetsen wanneer u motorisch gehandicapt bent of wanneer u bij iemand anders de tanden en kiezen moet poetsen (bijvoorbeeld wanneer u kinderen heeft of in de verpleging werkzaam bent).

Zijn er verschillende soorten elektrische tandenborstels?
In de regel kan een onderscheid worden gemaakt tussen de oudere typen en de nieuwe. De oudere typen zijn voorzien van een normale borstelkop, die een gecombineerde horizontale en verticale beweging maakt. De nieuwere daarentegen maken een roterende beweging. De voorkeur gaat uit naar de nieuwere typen, omdat deze in staat zijn meer tandplak uit de ruimtes tussen tanden en kiezen te verwijderen.

Hoe poets ik met een elektrische tandenborstel?
Plaats de tandenborstel iets schuin tegen het te poetsen oppervlak van tand of kies. Kracht uitoefenen is niet nodig, want zodra de borstel contact met het oppervlak maakt, poetst deze al uitstekend en is de kans op overmatige slijtage het kleinst. Houd de borstel stil, deze maakt immers zelf de vereiste beweging en verplaatst deze van element naar element. Probeer hierbij de ronde vormen van de elementen te volgen. Houd bij voorkeur een vaste volgorde aan: waar u begint en waar u eindigt, maakt niet uit, maar doe steeds hetzelfde telkens wanneer u poetst.

Is nog aanvullende verzorging nodig?
Evenals een normale tandenborstel, kan ook de elektrische tandenborstel niet tussen tanden en kiezen komen. Het gebruik van flossdraad en/of tandenstokers blijft dan ook noodzakelijk.

Vraagt een elektrische tandenborstel extra aandacht?
In een elektrische tandenborstel zit een complex stuk techniek. Een elektrische tandenborstel kan dan ook niet goed tegen vallen. Ook dient u eraan te denken de elektrische tandenborstel van tijd tot tijd op te laden.

afbeelding25         afbeelding26