Over fluoride

 

afbeelding27Van fluoride, een natuurlijke stof, is bekend dat deze tanden en kiezen sterker maakt en zo helpt gaatjes daarin te voorkomen. Gebruik van fluoride bij de dagelijkse verzorging van het gebit is dan ook belangrijk. U kunt veelal volstaan door hiertoe een tandpasta te kiezen waaraan fluoride is toegevoegd.

Kindertandpasta met juiste hoeveelheid fluoride
Fluoridetandpasta kan reeds vanaf jonge leeftijd worden gebruikt. Zodra bij een kind de eerste tanden doorbreken, kan worden begonnen met 1x daags poetsen met een fluoridepeutertandpasta. Vanaf een jaar of twee dient u het gebit van uw kind 2x daags te poetsen met een fluoridepeutertandpasta. Zodra uw kind een jaar of vijf is, kan gebruik worden gemaakt van ‘normale’ fluoridetandpasta voor volwassenen.

In alle gevallen geldt: een bolletje tandpasta ter grootte van een erwt is ruim voldoende per poetsbeurt.

Over de gehele wereld wordt het gebruik van fluoride geadviseerd voor een sterk gebit. Bijwerkingen zijn niet bekend. Abusievelijk doorslikken kan bovendien absoluut geen kwaad, evenmin als het gebruik van teveel fluoride (wel kunnen dan minder fraaie witte vlekjes op de tanden van het blijvend gebit ontstaan, waardoor deze overigens niet zwakker worden!).

Het gebruik van fluoridetabletjes, het spoelen met een fluoride-oplossing of een fluoridebehandeling wordt normaliter afgeraden. Alleen op advies van tandarts of mondhygiënist kan hiertoe worden overgegaan. Zo adviseert de tandarts of mondhygiënist fluoridetabletjes bijvoorbeeld bij kinderen waarbij ondanks regelmatige verzorging van het gebit met fluoridetandpasta toch beginnende gaatjes worden geconstateerd. Spoelen met fluoride wordt soms geadviseerd wanneer tijdelijk een verhoogde kans op gaatjes bestaat (bijv. bij het dragen van een beugel), terwijl de tandarts of mondhygiënist kiest voor een fluoridebehandeling wanneer extra als ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch gaatjes ontstaan.