Over ragers

 

afbeelding19Goede borstel
Begin met uw tanden zorgvuldig te poetsen met een goede tandenborstel: maak voorzichtig heen en weer gaande bewegingen. Kies een zachte borstel met een kleine borstelkop. VErvang de tandenborstel als de haarbosjes uit elkaar gaan staan en tenminste elke drie maanden. In het algemeen geldt: twee keer per dag poetsen, waarvan één keer wat uitgebreider.

Tandplak
Op en tussen de tanden en kiezen ontstaat tandplak. Wanneer deze tandplak niet regelmatig goed wordt weggehaald, kunnen de bacteriën, die in de tandplak leven, tandvleesontsteking en gaatjes veroorzaken. Met de tandenborstel kunt u de ruimten tussen de tanden en kiezen niet goed schoonmaken. Om tandvleesontsteking te voorkomen adviseren we u ook deze ruimten dagelijks goed schoon te maken. Dit kan gebeuren met ragers.

Ragersafbeelding20
De ruimten tussen de tanden en kiezen kunnen op verschillende manieren worden schoongemaakt; met tandenstokers, flossdraad en ragers. Zijn deze tussenruimten voldoende groot, dan zijn ragers, ook wel interdentaal- of spiraalborstels, hiervoor zeer geschikt.

Ragers zijn er in verschillende soorten en dikten. Er zijn (hand) ragertjes met een lange spiraalborstel en ragers met een kort borsteltje, die in een handvat of houder worden vastgezet. Overleg met de tandarts of mondhygiënist welke rager u het beste kunt gebruiken.

In het algemeen geldt: maak één keer per dag de tussenruimten tussen tanden en kiezen schoon met een rager


Methode

Gebruik bij het schoonmaken een heel klein beetje tandpasta en spoel daarna uw tanden met water. Een ragertje moet met enige moeite tussen de tanden en kiezen door kunnen, maar de metalen kern (draad) mag de tanden of kiezen en het tandvlees niet raken. Gebruikt u zonodig ragertjes van verschillende dikten. Voor de tussenruimten achter in de mond kunt u het ragertjes een beetje ombuigen.

afbeelding21

 

 

 

 

 

 

Houd het (hand)ragertje tussen duim en wijsvinger vast en duw deze vanaf de buitenkant tussen tanden en kiezen. Beweeg het ragertje een paar keer heen en weer. U kunt daarbij het raakvlak met de tand vergroten door daarbij van richting te veranderen.

afbeelding22

 

 

 

 

 

In het begin is het gebruik van ragers soms moeilijk en pijnlijk. Het tandvlees gaat daarbij ook vaak bloeden. Als u echter dagelijks de ragers gebruikt verdwijnt het bloeden en wordt het gebruik minder pijnlijk.

afbeelding23

 

 

 

 

Ragers met een handvat of houder kunnen ook vanaf de binnenkanten van de tanden en kiezen worden gebruikt. Reinig op deze wijze alle tussenruimten waarin een rager past. Ragers kunnen meer keren worden gebruikt. Spoel ze daarom na afloop goed schoon.

afbeelding24

 

 

 

 

 

Bron:

afbeelding6