Over tanden poetsen

 

afbeelding12

Goed poetsen begint met het kiezen van een goede tandenborstel. Kies een zachte tandenborstel met een kleine borstelkop. Vervang de tandenborstel als de haarbosjes uit elkaar gaan staan

Tandpasta
Een beetje fluoridetandpasta is beter dan heel veel. Veel tandpasta op de borstel geeft veel schuim en u ziet daardoor niet goed wat u doet. Bovendien houdt men het poetsen met een klein beetje tandpasta in het algemeen langer vol.


Tandplak
Op en tussen de tanden en kiezen ontstaat tandplak. Wanneer deze tandplak niet regelmatig goed wordt weggehaald, kunnen de bacteriën, die in de tandplak leven, tandvleesontsteking en gaatjes veroorzaken.

afbeelding13

 

 

 

 

 

 

Methode

De methode van poetsen kunt u het beste in overleg met de tandarts of mondhygienist kiezen. Belangrijk bij het tandenpoetsen is, dat u ook het gebied op de overgang van tandvlees naar tand goed schoonmaakt. Zet daarom de tandenborstel naar tand goed schoonmaakt. Zet daarom de borstel schuin op de overgang van tandvlees naar tand.

afbeelding15

 

 

 

 

Maak korte heen en weer gaande bewegingen. De haartjes van de borstel blijven bij die bewegingen vrijwel op hun plaats. Probeer de haartjes zachtjes in de ruimte tussen de tanden en kiezen te duwen. Tijdens het poetsen mag u slechts weinig kracht op de borstel zetten. Advies: neem de borstel vast zoals u een pen of potlood vasthoudt.

afbeelding16

 

 

 

 

 

Houd een vaste volgorde aan en sla geen plekjes over. Poets aan de buitenzijde, de binnenzijde en op de kauwvlakken.

afbeelding17

 

 

 

 

 

Let op de binnenkant van voortanden en vooral de achterste kiezen. Neem de tijd voor het tandenpoetsen. Ga er gerust bij zitten. Poets zorgvuldig en ga vooral niet schrobben.

afbeelding18

 

 

 

 

 

In het algemeen geldt: twee keer per dag poetsen, waarvan één keer heel zorgvuldig.
Voor verdere vragen kunt u bij uw tandarts of mondhygiënist terecht.
Bron:

afbeelding6