Over tandenstokers

 

tandplak2Tandplak
Op en tussen de tanden en kiezen ontstaat tandplak. Wanneer tandplak niet regelmatig goed wordt weggehaald, veroorzaken de bacteriën die in tandplak leven tandvleesontsteking/gaatjes.

Interdentale ruimten
Met de tandenborstel kunt u de ruimten tussen de tanden en kiezen (de zg. interdentale ruimten) niet schoonmaken. Om tandvleesontsteking en gaatjes tegen te gaan, moeten ook deze ruimten 1x per dag goed worden schoongemaakt. Dit kan gebeuren met tandenstokers.

Tandenstokerafbeelding7
Een goede tandenstoker is van hout, driehoekig van vorm met een platte kant en loopt toe in een punt. Tandenstokers kunnen verschillen in dikte. Hoe groter de tussenruimte is, des te dikker de stoker die u kunt gebruiken.


Methode

Houd de tandenstoker tussen duim en wijsvinger dicht bij de punt vast. Maak de punt van de tandenstoker met speeksel nat door er even op te sabbelen. Dit voorkomt onnodig breken van de tandenstoker.

afbeelding8

 

 

 

 

 

Zet de platte kant van de tandenstoker tegen het tandvlees en steun met de andere vingers goed af. Breng de tandenstoker tussen de tanden en kiezen, zoveel mogelijk loodrecht op de tandenrij.

afbeelding9

 

 

 

 
Duw de tandenstoker twee tot drie keer stevig tussen de tanden en kiezen. Maak op deze manier alle tussenruimten, waarin een tandenstoker past schoon.

afbeelding10

 

 

 

 

 

Wanneer u de tandenstoker achter in de mond gebruikt, is het aan te bevelen de mond iets te sluiten, waardoor de spanning van de wangen vermindert.

afbeelding11

 

 

 

 

 

In het begin is het gebruik van tandenstokers moeilijk en pijnlijk. Het tandvlees gaat daarbij ook vaak bloeden. Als u echter dagelijks tandenstokers gebruikt verdwijnt het bloeden en wordt het gebruik minder pijnlijk. Zet dus even door! Voor verdere vragen kunt u bij uw tandarts of mondhygiënist terecht.

Bron:

afbeelding6