Over tandfloss

 

tandplak2Op en tussen de tanden en kiezen ontstaat tandplak. Wanneer deze tandplak niet regelmatig goed wordt weggehaald, kunnen de bacteriën, die in de tandplak leven, tandvleesontsteking en gaatjes veroorzaken.

Interdentale ruimten
Met de tandenborstel kunt u de ruimten tussen de tanden en kiezen (de zg. interdentale ruimten) niet schoonmaken. Om tandvleesontsteking en gaatjes tegen te gaan, moeten ook deze ruimten 1x per dag goed worden schoongemaakt.

Flossafbeelding1
Zijn de tussenruimten zeer smal, dan is floss (ook wel tandzijde of tanddraad) hiervoor geschikt.

 

Methode

Neem een stukje floss van ongeveer 40 com. Wikkel de uiteinden losjes om de middelvingers en houdt een stukje van ca. 3 cm floss tussen beide duimen en wijsvingers.

afbeelding2

 

 

 

 

Breng de strakgespannen draad voorzichtig met een zagende beweging tussen de tanden en kiezen. Voorkom tandvleesbeschadigingen door de draad heel voorzichtig door het contactvlak (=daar waar tanden en kiezen contact met elkaar maken) te halen.

afbeelding3

 

 

 

 

Span de draad strak rondom de tand of kies en breng de draad met een voorzichtig zagende beweging tot iets onder het tandvlees. Het tandvlees mag geen pijn doen. Breng dan met een zagende beweging de draad terug naar het contactvlak. Herhaal dit bij de ernaast liggende tand of kies.

afbeelding4

 

 

 

 

Als het tandvlak schoon is, haalt u met een zagende beweging de draad weer terug door het contactvlak. Neem telkens een nieuw stukje draad. Reinig op dezelfde manier alle andere tand vlakken in de tussenruimten.

afbeelding5

 

 

 

 

 

Voor verdere vragen kunt u bij uw tandarts of mondhygiënist terecht.

Bron:

afbeelding6